събота, 29 ноември 2014 г.

От древните камъни до модните тенденции

      Силата на камъните е известна от древни времена, изписани са много статии по въпроса и няма излишно да ви занимавам с това. Идеята ми тук е друга - доколко бижутата и в частност камъните, които носим отразяват нашия стил, поведение и начин на мислене. Определено вкусът ни /или липсата на такъв/ издава много за нашето настроение и нагласи. Може би не осъзнаваме, но това, с което решаваме да се облечем или окичим всеки ден показва какви сме. Някои биха се възпротивили - външният вид, т.е. дрехите, бижутата, аксесоарите не са най-важното и не трябва да съдим за хората по тях. Не споря, и това е вярно, но смятам, че често човек показва много от вътрешните си черти чрез външността. Тук идва мястото и на модата. Тя винаги налага някакви норми, но те са много далече от вътрешната индивидуалност и стил, които всеки има някъде дълбоко скрити в себе си. Един идеален пример за поредното модно течение са актуалните в последните 2 години гривни "Шамбала", "Тара", енергийни гривни или както щете ги наречете. Носители на древни традиции за вплитане на минерали с кожа и плат или просто тенденция, става въпрос за едно и също нещо - гривни с топчета от естествени камъни. Дали действително те имат някаква сила върху нас или са просто поредния писък на модата е въпрос на гледна точка. Както и да ги наречете те станаха част от личните колекции на много жени, носят ги и мъже ако камъните са в по-тъмни тонове и за кратко време напълниха сайтовете и социалните мрежи. Да, вероятно скоро ще отмине и тяхната мода и ще бъдат заместени от друг аксесоар или бижу. Появиха се много китайски "ментета" или по-точно пластмасови "двойници" на естествените камъни, кичът завладя в голяма степен и тази пазарна ниша, но погледнете нещата от хубавата страна - тази мода вдъхнови много творци - дизайнери, художници, бижутери и аматьори да създадат свои гривни със собствен почерк. Аз лично не спирам да се дивя и вдъхновявам от изкусните творения на някои креативни хора в тази област. Учудващо е как от един най-обикновен наниз топчета може да се роди нещо наистина интересно, особено ако е съчетано с други материали - мъниста, висулки, кожа, плат. Оставете модата и кича настрана, те винаги ще преследват модерното общество, защото произвеждат пари, вгледайте се в различното и оригиналното. Посетете някой хоби магазин, малка галерия или непопулярен сайт и ще откриете истинско изкуство, което ще ви вдъхнови да намерите своя стил, ако все още не сте го намерили, а може би ще ви даде идеи за собствени бижута и аксесоари.

         Независимо каква е нагласата на всеки един от нас - към старите традиции или към новото, важно е едно - запазете творческото в себе си! Както е казала Коко Шанел: "Модата не е само в новите дрехи /в случая бижута/. Тя е в небето, на улицата, тя трябва да отразява начина на живот."















Източник на снимките: личен архив
и

Няма коментари:

Публикуване на коментар

About me

Здравейте, радвам се да се запознаем! Аз съм Mirebu и ме вълнуват изкуствата във всичките им форми. Основно работя като графичен дизайнер, а в свободното си време се занимавам с фотография и с електронния си магазин. Щастлива съм, когато успявам да вдъхновявам хората с идеите и ентусиазма си!

Latest Post

Popular Posts